Kim bu kalpazanlar: ‘Saddam’ın dolarlarını’ hatırlatalım

Saddam Hüseyin’in “Saddam Doları” Skandalı

İstanbul’da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürülmesi sonrası Kapalıçarşı’daki bazı döviz bürolarının dolar alımını durdurması dikkatleri üzerine çekti. Ancak daha önceki dönemlerde de dolar kalpazanlığıyla karşılaşılmıştı.

Saddam Hüseyin’in Irak’ı yönettiği dönemde, Amerikan ekonomisini zayıflatmak amacıyla piyasaya milyonlarca sahte dolar sürdüğü biliniyor. “Saddam Doları” veya “İkiz Dolar” olarak da anılan bu banknotlar, morötesi ışık altında bile gerçekmiş gibi gözüküyordu.

ABD’nin Irak’ı işgali sonrasında Saddam’ın sahte paralarının akıbeti uzun süre merak konusu oldu. İddialara göre, bu paralar farklı ülkelerde bankalarda bulunuyor olabilir. Irak’taki sahte dolar skandalıyla ilgili detaylar yıllarca gizemini korudu.

İran ve Diğer Ülkelerde Sahte Para Üretimi

ABD’nin yanı sıra İran, Yemen’deki istikrarı bozmak amacıyla sahte para basmakla suçlanmıştı. Bu iddialar üzerine ABD, İran’a “sahte para” yaptırımlarında bulundu. ABD Kongresi, İran hükümetinin yüksek kaliteli sahte 100 dolarlık banknotlar ürettiğini iddia etti.

Ayrıca, ABD Maliye Bakanlığı’na göre Kolombiya ve Kuzey Kore, Amerikan Doları’nın en çok sahtesini basan ülkeler arasında yer alıyor. Yüksek teknolojinin sahte para üretimini kolaylaştırmasıyla, sahte dolar skandalları dünya genelinde artış gösteriyor.

Yeni Güvenlik Önlemleri

Sahteciliği engellemek amacıyla ABD, kağıt paraların güvenliğini artırmak için yeni önlemler almaya başladı. Yeni banknotlarda, üç boyutlu güvenlik şeridi, renk değiştiren rakamlar ve çizimler gibi özellikler kullanılarak sahteciliğin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Türkiye’de en sık karşılaşılan sahte efektifler arasında ABD Doları ve euro bulunuyor. Sahte ABD Doları efektiflerinde ofset baskı, eurolarda ise dijital teknoloji ağırlıklı olarak kullanılıyor. Sahte para üretiminde kullanılan yöntemler arasında özel maddelerin ve mürekkebin kullanımı, UV ışığına karşı dayanıklılık ve yabancı banknotların değiştirilerek piyasaya sürülmesi gibi unsurlar yer alıyor.

Saddam Hüseyin’in dolar sahteciliği skandalı ve diğer ülkelerdeki benzer olaylar, sahte para üretiminin ciddi bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Yeni güvenlik önlemleriyle birlikte, sahtecilikle mücadelede daha etkili adımlar atılması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir